Voor- en nadelen van de 8 meest gekende slaaphoudingen

Goed slapen is essentieel voor een goede gezondheid. Er zijn verschillende manieren waarop je kan slapen. De één slaapt het liefst op zijn zij, terwijl de ander steevast op de buik slaapt. Welke houding het best is om goed te kunnen slapen, hangt vooral af van de persoonlijke voorkeur van de slaper. Wel zijn aan de diverse slaaphoudingen voor- en nadelen verbonden. Een kort overzicht…

1. Op de rug met de armen langszij: goed voor de nek

Slapen op de rug met de armen aan weerszijden van het lichaam wordt beschouwd als de beste positie voor de gezondheid. Het is goed voor de rug en de nek zolang je niet teveel kussens gebruikt. Wel hebben rugslapers de neiging om meer dan anderen te snurken. Ook slaapapneu waarbij de ademhaling enkele tientallen seconden stokt tijdens het slapen, wordt met deze slaaphouding in verband gebracht.

2. Op de rug met de armen omhoog: goed voor rug en gelaat

Deze ‘zeester’ ligging is ook goed voor de rug. Of je je armen nu rond je kussen hebt of niet, deze manier van slapen kan je helpen om rimpels tegen te gaan en het voorkomt ook acne. Slapen met de armen naar beneden kan eveneens leiden tot snurken en problemen geven met maagzuur. Met je armen omhoog liggen kan bovendien druk uitoefenen op de zenuwen in je schouders, wat pijn tot gevolg kan hebben.

3. Op je buik liggen: opgepast voor je nek

Slapen op je buik kan je spijsvertering te verbeteren, maar verplicht je wel om je hoofd te draaien op de ene kant of de andere, tenzij je erin slaagt om te ademen in je hoofdkussen. Dat kan zeer pijnlijk zijn voor je nek, hoofd en schouders. Op je buik slapen kan ook rugpijn veroorzaken, doordat de kromming van de wervelkolom niet ondersteund wordt. Deze positie kan ook tandenknarsen en kaak- of hoofdpijn veroorzaken.

4. In foetushouding: rugpijn mogelijk

Dit is de meest voorkomende houding met de knieën opgetrokken en lichaam ineengerold tot een bal. Het zou comfortabel moeten zijn, maar het kan een aanval doen op je rug en nek. De extreme krul van de foetale positie kan ook diepe ademhaling beperken. Anderzijds, slapen als een foetus helpt je het meest bij problemen met snurken of als je zwanger bent.

5. Op een kant, armen langszij: veroudering van de huid

Wanneer je op je zij slaapt met beide armen naar beneden, wordt de wervelkolom het beste ondersteund in zijn natuurlijke vorm. Deze slaaphouding kan zeker helpen om rug- en nekpijn te verminderen, terwijl het ook slaapapneu vermindert. Het nadeel ervan is, dat het kan bijdragen aan veroudering van de huid als gevolg van de zwaartekracht, waardoor rimpels ontstaan en de borsten gaan hangen.

6. Op een kant, armen vooruit gestrekt

Deze positie heeft veel dezelfde voordelen als de vorige maar door de vooruit gestrekte armen ontstaat een beperkte bloedstroom en een druk op de zenuwen, waardoor men pijn aan schouder en arm kan krijgen.

7. Op de rechter- of de linkerzij: schouders en heupen lijden

Of je nu op de linker- of op de rechterzij slaapt, beiden hebben voor- en nadelen. Slapen op je rechterzijde kan brandend maagzuur veroorzaken en op de linkerzijde kan het de druk op inwendige organen zoals lever, longen en maag verhogen, maar het maagzuur weer verminderen. Ben je zwanger, dan adviseren artsen meestal op je linkerzij te slapen, omdat dit de circulatie voor de foetus kan verbeteren.

8. Extra kussen ondersteuning: goed voor de wervelkolom

Welke slaaphouding je ook verkiest, het is zeer waarschijnlijk dat je een betere nachtrust kunt krijgen met minder pijn in de ochtend door je lichaam te ondersteunen met een extra kussen. Rugslapers kunnen een klein kussen onder aan de boog van de wervelkolom leggen terwijl zijslapers beter een kussen tussen hun knieën leggen. Buikslapers zijn dan weer gebaat met een kussen onder hun heupen om de gewrichten te ondersteunen en te zorgen voor volledige, pijnvrije ontspanning.

Je slaaphouding speelt duidelijk een rol maar aangepast beddengoed is even cruciaal. Op zoek naar een comfortabel slaapsysteem? Neem dan eens contact met ons op of loop even binnen. Bij De Slaapboetiek voorzien wij je graag van deskundig advies. Daarnaast kun je bij ons gerust alles testen. Want lekker slapen is voor iedereen anders.

Meer weten?
Graag advies op maat?

Bezoek onze winkel in Antwerpen (Borgerhout)!

Beddenwinkel De Slaapboetiek

Daarom kiest u voor ons!

1000 m² in Antwerpen

Sinds 1980

Gratis levering

Terugname oude matras