Goed slapen wanneer het vroeg donker wordt

Wanneer de dagen beginnen te korten en de winter eraan komt, hebben we soms de indruk dat we alleen maar ’s nachts leven. Zoals echte marmotten hebben we zin om in winterslaap te gaan. We voelen ons vermoeid en willen ’s morgens in bed blijven liggen, en bij uitbreiding de hele dag. Om ondanks alles toch in vorm te blijven en om te weerstaan aan de lokroep van het dekbed, hierbij enkele tips om goed te slapen wanneer het vroeg donker wordt.

Licht is je bondgenoot

Belangrijk om weten is dat je lichaam meer behoefte aan slaap heeft in de winter. De oorzaak? Een gebrek aan (dag)licht. Daglicht stuurt je biologische klok en is het belangrijkste signaal dat de slaap regelt. Wordt het donker, dan gaan de hersenen het slaaphormoon melatonine aanmaken; wordt het licht, dan wordt de productie gestaakt. Zit je overdag veel binnen, dan kan je biologische klok ontregeld raken omdat het verschil tussen dag en nacht vervaagt. Kunstlicht is namelijk veel minder helder en krachtig dan natuurlijk licht. Regelmatig naar buiten gaan, overdag bijvoorbeeld een flinke wandeling maken, helpt je biologische klok weer op orde te krijgen.

Zorg voor een goede temperatuur

Wanneer de winter eraan komt, is het verleidelijk om de flanellen pyjama aan te trekken, de warmwaterkruik uit te halen en de verwarming hoger te zetten. Maar dit is niet altijd nodig! Om goed te slapen ligt de ideale temperatuur ligt rond de 18-20 ° C. Onnodig om meer te verwarmen. In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen.

Verlucht uw kamer

Om goed te slapen, is het raadzaam om de kamer een beetje te verluchten voor het slapengaan. Verluchten is het wijd openzetten van de ramen en deuren die in contact staan met de buitenlucht. Zo creëer je een korte, maar grote ‘frisse’ luchtstroom. Zet de verwarming laag of af tijdens het verluchten. Ventileer en verlucht ook in de winter, maar laat het niet te koud worden. Probeer minstens 15°C aan te houden om condensatie te vermijden. Denk er wel aan om op het juiste tijdstip te verluchten, d.i. ’s morgens vroeg of ’s avonds om de vervuilende stoffen van buiten zo veel mogelijk te vermijden.

Eet licht

Eet geen grote maaltijden voor het slapen gaan. Want je spijsverteringssysteem werkt ‘s avonds maar op halve kracht, waardoor je in bed last kunt krijgen van brandend maagzuur of oprispingen. Vooral vet en eiwitten vallen ‘s avonds zwaar. Vermijd ‘s avonds ook voedingsmiddelen met veel suiker. Die leveren je lichaam alleen maar een overschot aan brandstof op het verkeerde moment. Geef de voorkeur aan warme en lichte gerechten zoals groenten of soep. Een kruidendrank kan geen kwaad maar pas ook voor stimulerende warme dranken zoals thee of koffie. Kijk vooral uit als je aan de pil bent of zwanger. Cafeïne heeft dan een veel langduriger effect. Zo kan in een hoogzwanger lichaam cafeïne tot wel zevenmaal langer blijven hangen. Kortom, kun je moeilijk slapen, drink dan geen koffie of alleen ‘s ochtends vroeg één of twee kopjes.

Ontwikkel een vaste routine

Het geldt net zo goed voor kinderen als voor volwassenen: ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op dezelfde tijd op, ook in het weekend. Dit is fundamenteel om zich niet de hele winter alleen maar moe te voelen. Slaap liever niet uit. Met uitslapen veroorzaak je namelijk een mini-jetlag waardoor je biologische klok ontregeld raakt. Je hebt dan de neiging om ‘s avonds later naar bed te gaan, waardoor je ritme steeds verder verschuift. Zet desnoods de wekker. Wil je per se uitslapen, beperk dat dan tot een uurtje. Zorg ervoor dat je meteen daarna naar buiten gaat of alleszins fel licht ziet, zodat je biologische klok goed meekrijgt dat het nu dag is.

Kies voor comfort

Weg dus met de oververhitte kamers. Lekker slapen doe je in een lekker bed. Investeer in een goed bed en vooral ook goede kussens. Een matras die zich vormt naar je lichaam is ook een aanrader. En precies daarmee kunnen we helpen bij De Slaapboetiek. Kom langs of maak meteen een afspraak.

Meer weten?
Graag advies op maat?

Bezoek onze winkel in Antwerpen (Borgerhout)!

Beddenwinkel De Slaapboetiek

Daarom kiest u voor ons!

1000 m² in Antwerpen

Sinds 1980

Gratis levering

Terugname oude matras