5 gouden slaapregels!

Slaapproblemen leiden niet alleen tot (over)vermoeidheid, maar ze houden ook gezondheidsrisico’s in. Zo kan de levenskwaliteit serieus achteruitgaan bij personen die te weinig slapen. Daarnaast neemt het risico op depressies en angststoornissen toen, vertraagt de reactiesnelheid en kunnen geheugenproblemen en evenwichtsstoornissen opduiken.

Om dat allemaal te vermijden, geven we graag de volgende 5 gouden slaapregels mee:

1. Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan

Het avondmaal speelt een grotere rol dan we denken. Kunst is om een juist genoeg te eten. Niet teveel maar ook niet te weinig. Zowel van zich te overeten als van honger kan je wakker liggen.  Kies voor koolhydraten (rijst, pasta) die ’s nachts langzaam verteren. Eet minstens 2 uur voor het slapen gaan (niet liggend verteren). Vermijd vet en alcohol (opwekkend van nature). Als je een warm drankje neemt, kies dan voor een cafeïnevrije versie of kruidenthee.

2. Bewegen, bewegen, bewegen

Dat bewegen gezond is, hebben we al vaker gehoord, maar het is ook echt waar. Wie vaker beweegt, valt immers sneller in slaap. Bovendien zal je ook dieper slapen en is de kans om ‘s nachts wakker te worden kleiner. Al moet je natuurlijk niet overdrijven. Zo is intens sporten vlak voor je naar bed gaat geen goed idee. Want door de adrenalineboost en verhoogde hartslag zal je de slaap juist niet goed kunnen vatten.

3. Blijf ‘s avonds en ‘s nachts van je tablet, smartphone en andere blauwe schermpjes af

Slaapdeskundigen adviseren minstens 1 uur voor het slapengaan geen tablet, smartphone of computer te gebruiken. Het licht dat die apparaten afgeven, zou het bioritme verstoren waardoor minder slaaphormonen (melatonine) – waardoor men slaperig wordt- worden aangemaakt, en meer cortisol dat je wakker houdt. Gebruik liever geen tablet en dergelijke in bed en leg je smartphone niet op je nachtkastje. Gebruik liever een klassieke wekker in plaats van je GSM. Schakel elektronische toestellen in de slaapkamer zeker uit.

4. Gebruik je bed alleen om te slapen (en te vrijen)

Lezen voor het slapen? Nog wat tv kijken in bed? Doe het niet. Een bed dient om te slapen. En te vrijen. Als de rest leidt af. Van vrijen wordt een beetje mens misschien ook af en toe heel erg wakker, maar het ontspant wel. Gebruik je slaapkamer dus niet als kantoor, atelier of recreatieruimte. In het belang van je eigen nachtrust is het ook uiterst belangrijk dat je je hond of kat niet meeneemt naar de slaapkamer. Zo nemen ze niet alleen jouw helft van het bed in, maar houden ze je ook nog eens wakker met hun gesnurk of gespeel. Bovendien zal je onderbewustzijn continu schrik zal hebben om hen te verpletteren, waardoor je nooit vast zal kunnen slapen.

5. Investeer in een kwaliteitsvol bed

Als we 8 uur per nacht slapen, dan brengen we ongeveer een derde van ons leven in bed door. Reden genoeg om een degelijk bed aan te schaffen. Slaap je slecht? Misschien ligt het wel aan je slaapcombinatie? Stel je daarom de juiste vragen. Is mijn matras te hard of eerder te zacht? Wel of niet aangepast aan mijn lichaamsbouw? Is mijn matras niet te oud als je weet dat het aangewezen is om ze om de 10 jaar te vervangen? Wanneer je een antwoord hebt op die vragen is het misschien tijd om actie te ondernemen.

Een tip: kom naar De Slaapboetiek en samen zoeken we precies uit wat je nodig hebt om voortaan van een comfortabele nachtrust te genieten!

Meer weten?
Graag advies op maat?

Bezoek onze winkel in Antwerpen (Borgerhout)!

Beddenwinkel De Slaapboetiek

Daarom kiest u voor ons!

1000 m² in Antwerpen

Sinds 1980

Gratis levering

Terugname oude matras