De Internationale Dag van de Slaap heeft in 2016 als thema ‘Goede slaap is een bereikbare droom’. Wat heeft dat met u te maken als u denkt aan een bed kopen in Antwerpen? En waar moet u op letten als u uitkijkt naar boxsprings in Antwerpen? Heel eenvoudig: slaapcomfort is geen luxe, het is een recht. En daarom steunen we bij De Slaapboetiek voor 100% de Internationale Dag van de Slaap.
Slapeloosheid, een wereldwijde epidemie
De World Sleep Society stelt vast dat zowel niet slapen als te weinig slaap hebben uitgegroeid is tot een wereldwijde epidemie die de levenskwaliteit bedreigt. Toch kunnen mensen veel doen om slapeloosheid en slaapgebrek aan te pakken, want het zijn fenomenen die goed te behandelen en soms helemaal te genezen zijn – overal ter wereld, en dus zeker voor wie beslist: ik wil nu een bed kopen. Antwerpen, lees verder, want door de volgende goede raad gaat heel de stad beter slapen …
Respecteer de drie pijlers
Een goede nachtrust is een van de drie pijlers van een goede gezondheid. De andere twee zijn een evenwichtige voeding en geregeld wat lichaamsbeweging. Voor veel mensen blijft elke nacht rustig slapen bij een droom. Er bestaan bijna honderd soorten slaapstoornissen en toch is het volgens de World Sleep Society mogelijk de meeste daarvan onder controle te krijgen.
Ondertussen bedreigen slaapproblemen de gezondheid en levenskwaliteit van 45 procent van de wereldbevolking – van een epidemie gesproken! Een bijkomend probleem bestaat erin dat minder dan een derde van de mensen met slaapklachten professionele hulp zoekt.
Wat is er nodig om goed te slapen?
- Duur. Je hebt voldoende uren slaap nodig om uitgerust en alert aan de volgende dag te beginnen.
- Continuïteit. Je moet naadloos door de verschillende stadia van je slaap evolueren zonder daartussen wakker te worden.
- Diepte. Je slaap moet diep genoeg zijn om te herstellen.
Wat je ook nog moet weten over slaap
- Bij kinderen – en vooral meisjes – kan slaapgebrek leiden tot obesitas.
- Vier procent van de mannen en twee procent van de vrouwen lijdt aan onderbrekingen van de adem tijdens het slapen, de zogenoemde slaapapneu. Dat veroorzaakt slaperigheid en vermoeidheid overdag en kan leiden tot hypertensie, hartaanvallen en diabetes.
- Slaapgebrek heeft op korte en lange termijn een negatief effect op de gezondheid. Bijvoorbeeld op het geheugen, de aandacht en het immuunsysteem.
- Slaaptekort heeft vaak te maken met psychologische omstandigheden, zoals depressie, angst en psychose.
- Het rustelozebenensyndroom komt veel voor – vaak tot een tiende van de bevolking.
Slecht slapen kost geld
Nog een vaststelling van de World Sleep Society: in de Verenigde Staten kost slapeloosheid de economie jaarlijks zo’n 100 miljard dollar. Liefst 71.000 Amerikanen hebben jaarlijks een ongeval dat te maken heeft met weinig slapen en 1.550 sterven door de oorzaak van slaaptekort. En natuurlijk maken mensen met slaapproblemen meer fouten op het werk en ze missen meer afspraken.
Tien geboden voor slaaphygiëne
De World Sleep Society heeft de tien geboden voor slaaphygiëne opgesteld. Bij De Slaapboetiek onderschrijven we ze allemaal.
- Stel een vast tijdstip in om naar bed te gaan en om wakker te worden.
- Heb je de gewoonte om ’s middags een siësta te houden, laat die dan niet langer dan 45 minuten duren.
- Vermijd te veel alcohol 4 uur voordat je gaat slapen en rook niet.
- Vermijd cafeïne 6 uur voordat je gaat slapen. Dus geen koffie, thee, (de meeste) frisdranken of chocolade.
- Vermijd zwaar, kruidig of gesuikerd eten 4 uur voordat je gaat slapen. Een lichte snack voor bedtijd kan wel.
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, maar niet net voordat je gaat slapen.
- Zorg ervoor dat je een comfortabel bed hebt.
- Ventileer de slaapkamer goed en zorg ervoor dat de temperatuur aangenaam is.
- Blokkeer alle afleidende geluiden en hou de lichtinval zo klein mogelijk.
- Gebruik het bed niet als kantoor, werk- of recreatieruimte.
Ook voor kinderen tot 12 jaar heeft de World Sleep Society tien geboden voor slaaphygiëne opgesteld. Men raadt onder meer aan om zeker voor 21 uur te gaan slapen.
Denk aan gebod nummer 7
Hebt u gebod nummer 7 gezien? Dat is een absolute voorwaarde om tot een goede en gezonde nachtrust te komen. Welk comfortabel bed is goed voor ú? Leg ons uw slaapproblemen voor en wij stellen voor u een slaapoplossing samen. Resultaat: uw slaapkwaliteit zal met rasse schreden vooruitgaan.
Goede slaap is een bereikbare droom. Niet alleen op de Internationale Dag van de Slaap. Maar ook voor elke nacht van uw verdere leven.
Maak nu werk van slaapcomfort. Stap binnen bij De Slaapboetiek.
Marino, Lieveke, Rita & Marc, specialisten in slaapcomfort
De Slaapboetiek, Borgerhout-Antwerpen