5 tips om je sneller aan te passen aan je nieuwe matras

Wennen aan je nieuwe matras

Na rijp beraad heb je eindelijk je oude matras vervangen door een nieuwe. En dan is het zover: je eerste nacht op je nieuwe matras. Slaap je veel minder lekker dan verwacht? Sta je ‘s ochtends op met stramme spieren? Geen paniek. Dat betekent dat je lichaam zich nog moet aanpassen aan de nieuwe matras. Ontdek er alles over in deze blog.

Geef je nieuwe matras tijd

Als je gedurende lange tijd op je oude matras geslapen hebt, heeft die de kans gehad om zich helemaal aan te passen aan je lichaam. En omgekeerd geldt hetzelfde: je lichaam heeft jarenlang kunnen wennen aan die oude matras, ook al ondersteunde die je lichaam op een verkeerde manier. Zo leek die oude matras heel vertrouwd en comfortabel, tot die natuurlijk begon te verslijten en je alsnog klachten kreeg. De reden van je ongemak bij het slapen op een nieuwe matras: je lichaam weet niet meer hoe het is om op een gezonde manier te liggen. Je lichaam heeft dan ook tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe matras. Dat kan zelfs enkele weken duren. Je hoeft je geen zorgen te maken, tachtig procent van de mensen ervaren in de eerste weken klachten in een nieuw bed.

Een goed teken

Vergelijk het met een nieuw paar schoenen die moeten ingelopen worden. Of de motor van je nieuwe wagen, of zelfs je nieuwe jeans. Zo moet je nieuwe matras ook ‘ingeslapen’ worden. In die periode past je lichaam zich aan je nieuwe slaaphouding aan. Daarbij zal je spieren gebruiken die dat niet gewend zijn en vandaar dat gevoel van stijfheid of zelfs wat rugpijn in de ochtend. Eigenlijk is het een goed teken, want het betekent dat je lichaam actie onderneemt om zich aan te passen. Heb je geen klachten en slaap je meteen heerlijk vast in je nieuwe bed? Des te beter.

Kamp je met rugpijn? Ontdek hoe wij je kunnen helpen.

5 tips om je sneller aan te passen aan je nieuwe matras

Hoelang duurt het vooraleer de matras zich heeft aangepast aan je lichaam? Dat hangt van de materialen van de matras af. De meeste experten zijn het erover eens dat dertig dagen voldoende moeten zijn. Dat lijkt natuurlijk een lange periode om met ongemak te slapen, daarom hebben we enkele tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen:

1. Laat je matras ademen

Spring niet meteen in je bed als je nieuwe matras geleverd is, maar laat de matras een tijdje ademen. Zo krijgt de zuurstof in de lucht de kans om door te dringen tot de nieuwe materialen en word je matras meteen al wat flexibeler. Zet daarbij gerust de ramen van je slaapkamer open. Hoelang dat moet duren? Enkele uren is goed, 24 uur is beter.

2. Zet de verwarming op

Ook al ben je het misschien niet gewend om de verwarming in je slaapkamer op te zetten, toch is het een goed idee. Door de hogere temperatuur zullen de lagen in je matras zachter worden. Slaap je niet goed bij hogere temperaturen? Dan mag je deze tip gerust overslaan.

3. Gebruik extra gewicht

Lijken die dertig dagen veel te lang? Dan kan je proberen om tijdens de dag wat gewicht te plaatsen op je matras. Denk aan dozen of zelfs een klein meubel. Zo versnel je het aanpassingsproces van je nieuwe matras.

4. Gebruik je lichaam

Er zijn nog manieren om je matras ‘losser’ te maken. Je kan er voorzichtig wat op stappen, of op kruipen of rollen. Laat het kind in je los, maar hou het veilig. Springen is geen goed idee.

5. Tijd brengt raad

Tot slot komen we terug op het belangrijkste advies: geef je matras tijd. Blijf ook op je matras slapen, laat je niet verleiden om naar de zetel of het logeerbed te verhuizen. Wees consistent en hou vol. Je lichaam zal je op termijn dankbaar zijn!

Blijf je last hebben? Dan is je slaapsysteem wellicht niet juist afgesteld op je slaapprofiel. Een verkeerde matras of een onjuiste bedbodem kunnen daar de oorzaak van zijn.

Een goed bed kopen is niet eenvoudig. Is het al een tijdje geleden sinds je een nieuw bed kocht? Er is heel veel veranderd, zowel in de manier van liggen als qua techniek en materialen. Om de juiste keuze te kunnen maken heb je vakmensen nodig. En die vind je bij ons, De Slaapboetiek in Antwerpen. Een slaapexpert sinds 1980.

Bezoek onze winkel in Borgerhout!

Meer weten?
Graag advies op maat?

Bezoek onze winkel in Antwerpen (Borgerhout)!

Beddenwinkel De Slaapboetiek

Daarom kiest u voor ons!

1000 m² in Antwerpen

Sinds 1980

Gratis levering

Terugname oude matras